درگذشت استاد ممتاز قرآن کریم ابوالعینین شعیشع

خبر درگذشت استاد ممتاز قرآن کریم ابوالعینین شعیشع (شیخ القراء مصر) دوستداران تلاوت های ماندگار این قاری برجسته و بین المللی را متاثر کرده است بی شک نوای ماندگار و صوت دلنشین ...


خبر درگذشت استاد ممتاز قرآن کریم ابوالعینین شعیشع (شیخ القراء مصر) دوستداران تلاوت های ماندگار این قاری برجسته و بین المللی را متاثر کرده است بی شک نواهای ماندگار و صوت دلنشین استاد ابوالعینین شعیشع در روح و جان نسل های آینده باقی خواهد ماند تا یادی نکو باشد از این خدمتگزار قرآن کریم . شبکه قرآن و معارف سیما ضمن تسلیت درگذشت استاد ابوالعینین شعیشع به جامعه قاریان قرآن کریم برای آن مرحوم از درگاه احدیت طلب غفران و علو درجات را خواهان است

5

 

 

ابوالعینین شعیشع؛ آخرین بازمانده عصر طلایی قرائت قرآن مصر



به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)، استاد ابوالعینین‌ شعیشع دارای قرائتی وزین و متین بود، دقت در ادای کلمات و رسایی بیان و تلفظ قوی از ویژگی‌های قرائت استاد بود. ایشان تنها قاری عصر حاضر بود که به روش استاد مرحوم «محمد رفعت» تلاوت می‌‌کرد، بدین سبب ابوالعینین شعیشع از مشاهیر قاریان معاصر محسوب می‌شد و همواره مشتاقان قرآن کریم از تلاوت‌های تأثیرگذار ایشان در جهان فیض می‌بردند.

این قاری بزرگ جهان اسلام در شیوه قرائت تسلط فوق‌العاده‌ای داشت و در انواع سبک‌های ده‌گانه و هفت‌گانه قرائت دارای مهارت و چیرگی خاصی بود و اغلب قرائت خود را به طریق روایت حفص از عاصم طبق رسم‌الخط عثمان‌ طه تلاوت ‌کرد.

ابوالعینین شیعشع نخستین قاری مصری بود که در مسجدالأقصی تلاوت کرد و در اوایل دهه هفتاد با همکاری قاریان بزرگ مصر از جمله شیخ «محمود علی البناء» و «عبدالباسط عبدالصمد» اتحادیه قاریان مصر را تأسیس کرد و در سال 1988 میلادی به عنوان رئیس آن انتخاب شد.

وی در خاندانی قرآنی پرورش یافت و قاری مشهور مرحوم استاد «عبدالفتاح شعشاعی» عموی ایشان و مرحوم استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد» نیز خواهرزاده این استاد بودند؛ مرحوم شعیشع به بسیاری از کشورهای جهان مسافرت کرد و در آن‌جا به تلاوت قرآن پرداخت که از آن جمله می‌توان به کشورهای جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، ترکیه، انگلیس، یوگسلاوی سابق، سومالی، اردن، سوریه، فلسطین و کویت اشاره کرد.

شعیشع در یکی از سفرهای خود به ایران برداشت خود از سفر به کشورمان را این گونه بیان کرد: «ایران کشوری است که به نظر من همه ملل مسلمان باید به آن اقتدا کرده و به موضع‌گیرهای آن افتخار کنند، رهبر شما رهبری است که خوی پیامبران را دارد، کدام مقام مملکتی و آن هم نفر اول یک کشور، بر زمین می‌نشیند و قرآن گوش می‌دهد؟ ...من خودم را ایرانی می‌دانم».

مرحوم شعیشع؛ عاشق ایران و دوستدار تلاوت قاریان ایرانی

استاد شعیشع قبل از انقلاب در سال 1357 هجری شمسی در سفری که به ایران داشت، در شهرهایی نظیر تهران، مشهد، اصفهان و شیراز به تلاوت قرآن مبادرت کرد و بعد از انقلاب نیز به‌عنوان داور مسابقات بین‌المللی قرآن کریم به ایران سفر کرد و در سال‌های کهولت سن برای داوری بیست و پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی ایران به کشورمان آمد.

خبرگزاری قرآنی ایران در حاشیه سومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان در مشهد مقدس که دی‌ماه سال گذشته برگزار شد، با استاد ابوالعینین شعیشع به گفت‌و‌گو نشست که وی از علاقه خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران چنین گفت: «من هم‌اکنون با توجه به کهولت سنی که دارم، بسیار کم سفر می‌کنم و در معدود کشورهایی به‌عنوان داور در مسابقات قرآن حضور پیدا می‌کنم، اما ایران کشوری است که من دوستدار آن هستم و تلاوت زیبا و جذاب قاریان این مرز و بوم مرا شیفته خود کرده است و این تلاوت‌های زیبا و عشق و محبتم به سرزمین ایران از انگیزه‌هایی است که مرا به سوی ایران می‌کشاند».

این استاد مرحوم افزود: «قاریان ایرانی با وجود این‌که به زبان عربی صحبت نمی‌کنند، اما قرآن کریم را بسیار زیبا و بادقت تلاوت می‌کنند و احکام وقف و ابتدا، مخارج حروف، سکون و غنه را در نهایت تسلط و زیبایی تلاوت می‌کنند».

شیخ‌القراء مصر در ادامه این گفت‌وگو تصریح کرد: «قاریان ایرانی نخبگانی هستند که سبک تلاوت مشاهیر قرائت مصر را به‌خوبی تقلید و تلاوت می‌کنند و تلاوت زیبای قاریان ایرانی سبب شده است که من نسبت به آینده قاریان مصری بیم داشته باشم و ایرانیان صاحب سبک در تلاوت قرآن شوند».

شعیشع گفت: «اتحاد و همبستگی کشورهای اسلامی از آروزهای من است و آرزو دارم قبل از این‌که از این دنیا بروم، شاهد امتی متحد و یکپارچه باشم، اجرای مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان حرکتی در راستای تحقق وحدت اسلامی است و گرد‌ هم آمدن نخبگان قرآنی بر سر سفره قرآن، اقدامی عملی برای تحقق انسجام امت اسلام است».


3

شعیشع در مراسم بزرگداشت خود در سال 1387 که سالن‌ همایش‌های بین‌المللی برج میلاد برگزار شد، گفت: «در میان کشورها مرسوم است که مردگان را تکریم می‌کنند؛ اما در ایران قبل از آنکه عزیزی از دست برود وی را مورد تجلیل و تقدیر قرار می‌دهند و این اولین باری است که در حالی‌ که در قید حیات هستیم، در جمهوری اسلامی ایران از ما تجلیل می‌شود».

تشکر شعیشع از شعور ایرانیان در تکریم بزرگان

وی در ادامه افزود: «این بسیار کار خوبی است که تا وقتی فردی زنده است، از وی تجلیل شود و من از همه کشورهای اسلامی می‌خواهم که این کار ایران را سرمشق خود قرار دهند».

شیخ‌القراء مصر در مراسم تجلیل خود چنین ادامه داد: «من امروز گریه کردم به خاطر این همه احساس، شعور و فهمی که در جمهوری اسلامی ایران برای بزرگداشت و تکریم از بزرگان وجود دارد و از تمام کسانی که این مراسم را اجرا کردند، تشکر می‌کنم».

وی همچنین با اشاره به فعالیت‌های روزانه خود تصریح کرد: «من در هر شبانه‌روز بعد از نماز صبح پنج جزء از قرآن کریم را تلاوت می‌کنم و بالطبع علاوه بر کارهای دینی به سایر امور شخصی و منزل نیز رسیدگی می‌کنم».

شعیشع گفت: «در طول زندگی خودم و این 80 سال که با قرآن بودم، دعای دائمی که شبانه‌‌روز در نمازهایم از خداوند می‌خواهم، این است که «اللهم لا تحرمنی من خدمة کتابک حتی القاک»،(خدایا من را از خدمت به کتابت محروم نکن تا وقتی که تو را ملاقات کنم).

در مراسم تجلیل از این استاد برجسته، مجری برنامه از شعیشع خواست تا به اشتیاق عاشقان صدایش که در مجلس حاضر هستند، پایان بخشد و آیاتی از قرآن را برای آن‌ها تلاوت کند، استاد شعیشع نیز در ابتدا عنوان کرد که دکتر من را از تلاوت قرآن منع کرده است، اما با اصرار فراوان مجری برنامه به یک‌باره و در حالی‌ که بیش از 80 سال داشت، با صدایی رسا شروع به تلاوت کرد: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ، اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ...»


2

شیعشع شهروند افتخاری تهران شد

به طور واقعی برای هیچ‌کس باور کردنی نبود که استاد شعیشع در آن سن با آن صدای رسا و قوی و با تحریرهای دوران جوانی بتواند تلاوت کند، حتی همراهان استاد شعیشع نیز بهت زده بودند، استاد «حلمی جمل» مرتب از جای خود برمی‌خواست و استاد را تشویق می‌کرد.

شیخ‌القراء مصر بسیار نکته‌سنج و ریز بین‌ بود

پس از پایان تلاوت شعیشع و در هنگام تجلیل از این استاد در سالن همایش‌های برج میلاد، «محمدباقر قالیباف»، شهردار تهران عنوان «شهروند افتخاری تهران» را به همراه لوح تقدیر و تندیس به این استاد تقدیم کرد و بر این اساس شعیشع یکی از شهروندان افتخاری تهران شد، شعیشع بسیار مسرور و شادمان بود، همه دور تا دور او را گرفته و خواهان این بودند که لحظاتی با این استاد صحبت کنند یا با او عکس یادگاری بگیرند، اما حال مزاجی استاد این اجازه را نمی‌داد.

شعیشع بسیار نکته‌سنج و ریزبین‌ بود و هیچ چیزی از چشمش دور نمی‌ماند. وی به جلوه‌های هنری و زیبایی‌های شهر تهران بسیار علاقه‌مند بود. هنگام حضور در تهران بارها شده بود که با اشاره به نقش و نگارهای به کار رفته در پل‌ها و دیگر اماکن عمومی این شهر به «نعینع»، از قاریان مشهور مصر، می‌گفت: «ببین ایرانی‌ها چقدر هنر‌دوست و اهل ذوق هستند، آن‌ها نه فقط در تلاوت قرآن هنرمند هستند، بلکه این هنر در جای‌جای فضاهای شهری آن‌ها نیز مشهود است».

پرواضح است که استاد ابوالعینین شعیشع از معدود قاریانی بود که به علت کهولت هیچ‌گاه از تلاوت قرآن و فعالیت‌های قرآنی فاصله نگرفت و تجارب ارزنده‌ای در اختیار قراء و علاقه‌مندان به نغمه‌های قرآنی قرار داد که همواره مورد استفاده آنان قرار خواهد گرفت و تلاوت‌های برجای مانده از این قاری بزرگ جهان اسلام همواره در محافل قرآنی به گوش خواهد رسید تا یاد و نامش همیشه جاودان بماند.

عضو شورای عالی امور اسلامی، رئیس مرکز بین‌المللی حفظ قرآن کریم، عضو کمیته ارزیابی قاریان رادیو و تلویزیون مصر و عضو کمیته عالی قرآن وزارت اوقاف و امور اسلامی مصر و عضو کمیته بازسازی مساجد قاهره از جمله فعالیت‌های ابوالعینین شیعشع در طول حیات پربرکت آن مرحوم بود.

پیش‌تر در ایکنا یک شماره از ویژه‌نامه «رایحه» با موضوع «بزرگداشت استاد شعیشع» منتشر شده بود.

لازم به ذکر است، ابوالعینین شعیشع در سال 1343 هجری قمری مصادف با 1922 میلادی در «بیلا» از توابع استان «کفرشیخ» واقع در مصر علیا به دنیا آمد. وی مراحل اولیه قرائت را در اوان کودکی زیر نظر خانواده خود فراگرفت و سپس در محضر استادان فن قرائت به تکمیل این علم پرداخت.

شعیشع در 17 سالگی برای اولین بار در رادیوی مصر به تلاوت قرآن پرداخت و این موفقیت خود را مرهون مساعدت‌هاى مرحوم استاد شیخ «عقیق»، شاعر و مؤلف داستان پیامبر بزرگ اسلام(ص) دانست و از این به‌بعد بود که تلاوت‌های استاد شعیشع پیوسته از همه رادیوهاى کشورهاى عربی و اسلامى پخش می‌شد.

7


به نقل از شبکه قرآن و معارف سیما